Vauvahieronta

Vauvahieronnan historiaa 

Vauvahieronta on ollut vuosisatoja luonnollinen osa vauvan päivittäisessä hoidossa. Erityisesti itämaisissa kulttuureissa, mutta myös Afrikassa on hierottu vauvoja. Vauvahieronnalla tarkoitetaan stimuloivia sivelyä ja hellää kosketusta. Hellivällä ihon kosketuksella voidaan samalla seurustella lapsen kanssa. Kosketuksen avulla vauva oppii ymmärtämään kehonsa rajat ja tiedostamaan kehon eri osien liittyvän toisiinsa. Vauvahieronta tukee lapsen kokonaisvaltaista kehitystä.

 

Vauvahieronnan vaikutuksia

Vauvat kärsivät usein erilaisista vatsavaivoista. Hieronta vaikuttaa kehon sisäisiin toimintoihin mm. verenkiertoon, hengitykseen, ruoansulatukseen ja suoliston toimintaan. Selällään tai vatsallaan oleminen saattaa aiheuttaa vauvoille erilaisia lihasjännityksiä. Vauvahieronta on yksi tapa lievittää näitä kipuja. Kun vauva oppii rentoutumaan hieronnan avulla, myös vauvan unen laatu paranee.

On myös todettu että hierontaa saaneet keskoslapset hahmottavat nopeammin ympäristöään, rauhoittuvat helpommin ja heidän motoriset taitonsa kehittyvät nopeammin hieronnan avulla. Itkuisille ja levottomalle lapselle vauvahieronta tuo läheisyyttä sekä lohtua.

Vauvahieronta yhdistetään useimmiten koliikin hoitoon, mutta se ei ole ainut syy hieroa vauvaa tai lapsia. Hieronnalla syvennetään vanhemman ja lapsen suhdetta toisiinsa kosketuksen ja läheisyyden kautta. Hierontahetki on oiva tilaisuus isälle tutustua ja lähentyä lapseen jo vauvaiässä. Hieronnan etuna on, kuten aikuisillakin, verenkierron voimistaminen ja hengityksen syventäminen sekä ruuansulatuksen parantaminen. Jo vauvoilla on lihaskireyksiä,  joita hieronnalla pyritään lieventämään. Vauva oppii hieronnan kautta muodostamaan käsitystä kehostaan,minkä vuoksi lapsi ei vanhempana ehkä kolhi itseään niin paljoa. Koska hieronnan pääasiallinen etu on vahvistaa vanhempien ja lasten  suhdetta, sitä kannattaa jatkaa myös vanhemmalla iällä ja on erittäin suositeltavaa kokeilla adoptiolasten kanssa. Hierojan tehtävänä on näyttää ja opastaa vanhempia hieronnassa. Tarkoitus ei ole käyttää lasta hierojalla vaan mahdollisuuksien mukaan itse hieroa tätä. Vauvahieronta auttaa vatsakipuihin ja univaikeuksiin sekä helpottaa vauvan lihasjännityksiä

 

Hieronnasta on myös apua erlaisiin vaivoihin kuten koliikkiin ja refluksin oireisiin sekä ummetukseen

Koliikin tunnusmerkkejä lapsella ovat metelöinti, jalat koukussa ja vatsa on jännittynyt. Koliikille on erilaisia määritelmiä, mutta hieronnalla on tarkoitus helpottaa nimenomaan ruuansulatusjärjestelmän kehittämättömyydestä johtuvia vaivoja. Hieronnan vaikutuksesta vatsa kouristelee vähemmän. 

Vauvojen pulauttelu syömisen jälkeen on normaalia. Mutta jos vauva kuitenkin oksentaa tai pulauttelee epätavallisen usein ja jopa tunteja syömisen jälkeen, voi vauvalla olla refluksinoireita. Refluksioireet syntyvät kunvauvan ruokatorveen nousee poikkeavan usein hapanta vatsansisältöä mikä aiheuttaa vauvalle epämukavaa oloa ja poltetta ruokatorven alueelle. Vauva saattaa olla itkuinen ja itku alkaa usein laskettaessa vauva makuuasentoon.

Hieronnasta on myös apua ummetukseen ja muihin ruuansulatushäiriöihin. Sillä hieronnassa hierotaan mahaa ja suolistoa. Ummetus johtuu useimmiten vauvan kykenemättömyydestä pilkkoa tiettyjä ruoka-aineita kuten valkuaisaineita. Vauva ei eritä niitä pilkkovia entsyymejä vielä tarpeeksi joten suolistoon kertyy pilkkoutumatonta rasvaa mikä mädäntyy ja saattaa aiheuttaa ilmavaivoja ja ruuansulatusongelmia. 

 

Vauvahierontaan tullessa on hyvä tietää

Ennen vauvahierontaa tulee syömisestä olla kulunut ainakin puoli tuntia, jotta ruoka on ehtinyt laskeutumaan. Aikaa kannattaa varata runsaasti ja ottaa viereen varapaita tai pyyhe. Hieronta tehostaa verenkiertoa ja samalla aineenvaihduntaa, joten on aivan normaalia, jos lapselta sattuu tulemaan pissa tai kakka. On myös mahdollista ja hyvinkin normaalia että vauvaa syötetään tai vaihdetaan vaippa kesken hoidon. Muista myös ruokkia vaiva hoidon  jälkeen sillä sillekkin tulee jano aivan kuin aikuisellekkin kuona-aineiden lähdettyä kropassa liikkeelle.

 

Vauvahieronta sisältää

- Vauvan hoidon

- Vauvahieronnan ohjauksen vanhemmille

- Tukea vanhemmille