Mikä on triggerpiste

Triggerpiste on lihaksessa oleva kipeä kohta, joka tyypillisesti säteilee johonkin muualle. Esimerkiksi selässä tietyssä paikassa oleva triggerpiste säteilee tyypillisesti käsivarteen aiheuttaen niin sanotun hermosäryn. Pisteestä säteilevä kipu on yleensä jomottavaa ja sen paikallistaminen näin ollen vaikeaa.

Mistä triggerpisteitä syntyy

Triggerkivut aiheutuvat yleensä monien tekijöiden yhteisvaikutuksesta, kuten ylirasituksesta, repeämästä, revähdyksestä, levon puutteesta, ryhtivirheestä, kylmästä tai vedosta. Elimistön herkkyys näille riippuu pitkälti henkilön fyysisestä ja psyykkisestä kunnosta ja hermoston tilasta. Pelkästään triggerpisteiden hoitokin voi tehdä potilaan oireettomaksi ja laukaista jännitystilat. Kipua aiheuttanut piste voi kuitenkin aktivoitua uudelleen ja useimmilla meistä onkin tällaisia pisteitä, jotka toisinaan muistuttavat olemassaolostaan kipua aiheuttamalla.Stressi, ahdistus ja yleensäkin psyykkinen rasitus ovat kaikki hermostollisia tekijöitä, jotka vaikuttavat fyysisiin ominaisuuksiin. Varsinkin stressin tiedetään nostavan sympaattisen hermoston toimintaa, joka pitkittyessään johtaa helposti ylirasitukseen ja hidastuneeseen palautumiseen ja sitä kautta triggerpisteiden syntymiseen.

Triggerpistehieronnan menetelmät

Käsittely on painantaa eri lihaskerrosten välistä ja lihasta. Tämä hoito on usein tehokkainta lihaskivuissa. Tekniikka käsittää lyhyen toistuvan hieronnan suoraan kipupisteeseen, missä tiukat, hapenpuutteesta kärsivät ja krampissa olevat lihassyyt estävät normaalin lihaksen toiminnan. Tämä hieronta ja painelu tekniikka tuottaa usein välittömän avun asiakkaalle.