Raskausajan ja synnytyksen jälkeinen hieronta

Raskausaika on naiselle uusi, erityinen ja syvä kokemus. Raskauden aikana nainen tulee lähemmäksi sisintään ja tietoisemmaksi itsestään. Uutta elämää kantava keho ja mieli käyvät läpi suuria muutoksia. Raskaus on kuitenkin myös hyvin luonnollinen olotila ja naisia tuleekin tukea tässä luonnollisessa elämänvaiheessa, lähestymisessä sekä raskauteen että synnytykseen. Naisella on sisimmässään kaikki se tieto mitä hän tulee tarvitsemaan.

Raskaushieronta auttaa naista rentoutumaan ja vapauttamaan kehossa mahdollisesti olevia jännityksiä. Vauvalle paras kasvualusta on kokonaisvaltaisesti hyvin voiva äiti. Lapsi jakaa kohdussa ollessaan äidin tuntemukset, minkä vuoksi olisi tärkeää, että äidin mieli olisi levollinen. Hoidossa huomioidaan kokonaisvaltaisesti äidin tunteet, henkinen mielentila sekä fyysiset oireet.

Raskausajanhieronnan hyötyjä

Raskaus hieronta vähentää stressiä ja auttaa rentoutumaan, vähentää turvotusta esim. raajoissa, laskee korkeaa verenpainetta, vähentää suonikohjujen muodostumista, lisää veren-, imunesteen ja lymfanesteen kiertoa, jolloin sekä äidin että vauvan hapettuminen ja kuona-aineiden poisto tehostuu, auttaa lihaskramppeihin esim. jaloissa, niskan, hartioiden ja selän kiputiloihin ja esim. ischiastyyppistä pakaraan ja alaraajoihin säteilevää kipua laukaisemalla lihasjännitystä pakaran ja reisien alueelta, vähentää lihas- ja nivelperäisiä ongelmia, helpottaa liitoskipuja.

Hieronnan ja kevyen mobilisoinnin lisäksi äitiä valmistaa kohtaamaan vauva rakkaudella ja hellyydellä ja pyritään edistää äidinvaistojen kehittymistä. Raskaushieronnalla pyritään kehittämään kehon hallintaa ja valmistamaan kehoa aktiiviseen synnytykseen, auttaa vähentämään synnytyskipua.

Eli lyhyesti sanottuna raskauhieronnan tavoitteena on helpottaa vaivoja, jotka johtuvat kehossa raskauden aikana tapahtuvista fysikaalisia sekä tunneperäisiä muutoksista, kuten hormonaaliset muutokset, hengitys, ruuansulatus sekä virtsarakon ja suolen toiminta.

Raskaushieronnassa suurin osa hoidosta tehdään kylkimakuulla, myös puoli-istuvaa asentoa voidaan käyttää. Vatsamakuulla voidaan hieroa vain alle 12 raskausviikolla olevia tai jos äidistä se tuntuu hyvälle.

60 min raskausajan hieronta

60 minuutin raskaushieronnassa keskitytään äidin haluamiin kehon osiin. Esimerkiksi, jos alaraajoissa on turvostusta, voidaan hieronnassa keskittyä alaraajojen hierontaan tai keskittyä selän, niskahartiaseudun ja pään alueen rentouttavaan hierontaan. 

90 min raskausajanhieronta

90 minuutin raskaushieronta pitää sisällään äidin rentouttavan kokovartalohieronnan päästä varpaisiin.

Raskauden edetessä normaalisti, hieronnassa voi käydä synnytykseen asti. Luonnollista raskauden etenemistä sekä synnytystä voidaan tukea myös meditoinnilla, joogalla, liikunnalla, homeopatialla, vyöhyketerapialla, mielikuvaharjoittelulla sekä terveellisellä ruokavaliolla.

 

Huom! Raskausajan hieronta ei korvaa neuvoloiden ja lääkärien antamaa hoitoa ja neuvontaa. Hierontaa harkitessa kannattaa kysyä tapauskohtaisesti lääkäriltä tai neuvolahenkilökunnalta, sopiiko hieronta juuri sinun raskauteesi ja menossa olevaan kolmannekseen ja onko mahdollisia syitä tai riskejä, miksi hieronta ei tule kysymykseen.

 

Synnytyksen jälkeinen hieronta

Synnytyksen jälkeen hieronta nopeuttaa kehon palautumista synnytyksestä. Hierontaan voi tulla heti synnytyksen tai sektion jälkeen, kun äidistä siltä tuntuu. Hieronnassa keskitytään yksilöllisesti äidin ongelma-alueisiin. Yleisimpiä ongelma-alueita ovat niskahartiaseutu ja alaselän/lantion alue. Niskahartiaseudun alueelle voi tulla jännityksiä imetysasennoissa sekä vauvan kantamisesta. Mikäli vatsamakuuasento ei tunnu hyvältä synnytyksen jälkeen, voidaan äiti hoitaa kylkimakuuasennossa. Hoitoihin voit ottaa vauvan mukaasi!

Tervetuloa rentoutumaan pienen tai isomman masusi kanssa!

Jaa tämä sivu